12 augusti 2008

Sofiero - slottet

Ett ljuvligt återkommande sommarnöje för oss är att besöka Sofiero och strosa runt i slottsparken och njuta av allt som blommar, lite fika och glass men också ett besök i trädgårdsbutiken och naturligtvis Majas trädgård. I år var vi inne i slottet för första gången och såg en utställning. Bilder från utställningen får ett separat inlägg.
Kort historik:
Oscar II byggde slottet åt sin fru Sofia år 1864.
1905 skänkte han det som bröllopsgåva till sonsonen kronprins Gustaf Adolf och hans hustru Margareta.
Kronprinsessan Margareta var trädgårdskunnig och konstintresserad och hon lade grunden till dagens vackra slottspark med blommor, dammar, planteringar och odlingar.
1923 gifte Gustav Adolf om sig med Louise Mountbatten, utvecklingen i trädgården fortsatte under hans ledning.
Vid sin död 1973 testamenterade kung Gustav VI Adolf slottet och den vackra parken till Helsingborgs stad.
Bilder inifrån slottet kommer här.

Nedan: utsikt från balkong.

Ha det gott!
Till er som det regnar på: tänd ett ljus och mys!
kram
nina

6 kommentarer:

Frida sa...

Hej Nina!
Sofiero försöker jag också besöa någon gång om året. Det är så fina miljöer där. Jag var inne i slotet första gången i julas minns hur det såg ut nu när jag ser dina fina bilder.
Fint väder hade ni med ser jag.
Ha en bra vecka vännen!
Kram Frida

Leva som jag sa...

Hej
Älskar Sofiero!! Det ligger ju i min hemstad! Blomsterbutiken innehas av en väninnas väninna. Det är reportage med henne i senaste Allers trädgård. Lite kuriosa bara. Såv ackra bilder du har tagit i från slottet
kramar M

Änglahem sa...

Regnar?? Vad är det för något? Har det väl inte gjort på hela sommaren...eller?*fniss*....här regnar det och regnar....sen regnar det lite till....och sen lite till...vilket i slutändan är en enorm massa regn!!! Trött på det här nu!! Vill ha sol och lite värme iaf, ut och rota runt i trädgården....när jag vilat klart...vilket jag trooor är snart...känns så idag iaf.

Sofiero!!! så fint och härligt det är där!...visste det var nåt vi glömt!! vi brukar också försöka åka dit varje vår/sommar...men inte i år*hmmm*....men visst är det fint där inne!! där skulle jag inte ha något emot att få inreda..*tihi*.

Kramar, Ulrika

LantlivsAnette sa...

Åhh vilka underbara slottsbilder..och där i barnkammaren står ju hästen som jag vill ha..någon gång ska jag väl få tag i en sån...
Ljuvliga bilder..
Kram Anette

NinaH sa...

Suck- inte kommit iväg till Sofiero i år... Extra härligt du tog oss med dit!! Stort tack för det!;-)

Hemma på Landet sa...

Mycket fint, säger jag bara.

Ja, det är bara att höra av sig , du gumman...när ni vill komma.
Kramis