31 juli 2008

Rothoffska kolonin - stugan

"Sveriges enda museikoloni finns på Citadellets koloniområde i Landskrona. Trädgården är en oas mitt i staden där man kan njuta av prunkande blommor och frodiga grönsaker och bli inspirerad för den egna odlingen.I stugan, som byggdes 1903, finns en utställning om kolonins historia."


Anton och Hilma Rothoff skaffade sig en koloni för att kunna odla potatis. Stugan var från början 2x2,5 m men i takt med att familjen växte byggdes den ut. Idag innehåller stugan kök, källare, ett andra rum samt har en veranda.

Veranda med underbar snickarglädje.


Härliga färger och härliga detaljer.

Många detaljer som vi tar in i våra hem idag.

Lägg märke till tygvolangen runt spegeln.

I nästa inlägg kommer jag visa lite bilder från koloniträdgården.
Njut i solstrålarna!
kram
nina

29 juli 2008

Havsluft, Saltstänk & Duvkurr

Det är alltid en speciell känsla att komma till stugbyn i Landskrona där vi brukar tillbringa en vecka på sommaren. Varenda år säger jag likadant; "här skulle jag kunna bo" - inte stugan då men Skåneland och havet, jag tycker t o m om ljudet av duvorna. Det hör liksom till känslan vilket inte de som bor där tycker :D Barnen älskar att vara där och få bada i havet varenda dag, flera gånger om dagen. T o m sonen som snart fyller 19! Han och flickvännen åkte tåget ner och var med oss hela veckan!! Själv är jag en riktig badkruka och det måste vara en bra bit över 20 grader innan jag hoppar i. Trivs bäst i skuggan med solhatt och något att läsa. Men alla fina rosor, stockrosor och allt annat som växer så det knakar älskar jag!!

Stugorna är byggda i början på 60-talet, och nu har större delen av dem renoverats, byggts ut, och moderniserats. En del har ändå bevarat sitt ursprung och kallas för Retrostugor.


Krabbor och maneter är spännande!
~~~~~~
Vi har haft en underbart skön vecka i Landskrona och ett par härliga dygn i Helsingborg. Som alltid vill man vara kvar ett tag till. Vi har varit på koloniträdgård, Citadellet, Citadellbadet, Helsingör och Sofiero. Vi har också varit ute och åkt motorbåt och åkt förbi ett vrak. Det kommer mer bilder en annan dag. Nu måste jag ta hand om all tvätt och förbereda för gäster ikväll.
Önskar er alla en skön dag!
kram
nina

18 juli 2008

För inte så länge sedan...

stod termometern på nästan 29 grader... jag vet... jag klagade på värmen - men nu vill jag ha tillbaka den för nu tycker jag det är kallt, blåsigt och regnigt mest hela tiden. När jag fryser så spänner jag mig och när jag spänner mig får jag ont i nacken :( Går med kofta på, scarves runt halsen, strumpor på fötterna! Mitt i sommaren!? Jaa nu klagar jag och inte blir något ett dugg bättre för det! På lördag skall vi åka till en hyrd stuga vid havet, barnen älskar havsbad och jag hoppas såå på att vi får lite värme. Förra året när vi var där regnade det mest hela tiden.


Den turkosa stolen riktigt lyser mot ett tjärabrunfärgat plank Den vita trälådan hittade jag på Granngården liksom fuskrosen och de små vita blommorna nedan.

Vår altan är inte speciellt stor och eftersom vädret är som det är köpte vi en vit paviljong med tre väggar som vi inredde med möbler, lyktor osv. Ett dygn höll det!!! Sen blåste det sönder :( Vi fick binda ihop det med snören. Nu är det nedplockat igen pga blåst och regn. Ja, ja det var mysigt en stund i alla fall.

Inne i paviljongen

Blomman? Näva? Någon som vet? Den här gamla grinden på vår baksida leder rakt in i Hembygdsparken.

Nu ska den här gnällkärringen sluta gnälla och istället gå och lägga sig. Har ännu inte bestämt mig för om jag ska ta bloggsemester och lämna datorn hemma eller om den ska få följa med.
Vi får väl se.

Ha det gott alla!
kram
nina

14 juli 2008

Awards, fönsterluckor och pyssel för regniga semesterdagar

Fick en trevlig överraskning bland mina kommentarer till mitt senaste inlägg. Ninah med jättehärliga bloggen Ninas Gardentankar delar ut utmärkelser till bl a mig! Jag blir så här glad :DD att min blogg inspirerar!!! Varmt tack och kram till dig ninah!
Se vad jag fick:

och den här!! :D

Den här gången vill jag glädja Er alla i min länklista med dessa utmärkelser!!! Varsågoda! Ta för er! Ni inspirerar mig och jag vill att ni ALLA ska ta del av utmärkelserna, det är Ni värda!!!
1000 kramar - you make my day!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vad gör man under tiden - mellan solstrålarna? Såklart man kan rensa och röja, städa skåp och garderober osv, osv - MEN om man inte vill?? Jo, då kan man pyssla, måla mm och det har jag gjort! Jag har FAKTISKT semester, hihi, vad skönt! :D

Nämnde för ett tag sedan att jag lyckades få tag på fönsterluckor, en med smala och en med lite bredare ribor. En att ha inne och en ute. Jag har spraymålat den som ska vara inne och min man har målat den som ska vara ute. Båda i vitt.

Hittade fyra smörgåsplattor i trä på loppis som jag målade vita och satte på lite gamla texter. Tills jag vet var de ska vara står de på en fönsterlucka.


~~~~~~
Lavendel brukar jag alltid ta in och torka men att göra eget badsalt av rosor och lavendel är nytt för mig. Det var en rolig sak att pyssla med! Dessutom luktar det helt underbart!


Nu ska jag se vad jag kan fortsätta pyssla med eller måla. Risken är dock stor att jag försvinner in i böckernas värld eftersom jag fick bokpaket idag.
Önskar er en fortsatt trevlig dag!
kram
nina

10 juli 2008

Under Pilen

Senaste loppisrundan var en bra runda! Hittade en vinlåda, en stor mjölkpall och en rottinggrupp bestående av fyra fåtöljer med dynor och ett bord med glasskiva + lite annat smått & gott. Jag är jättenöjd med mitt köp, speciellt möblerna som vi ställde under en pil. Vi fick gallra ur grenverket lite men lät en del hänga kvar för att få en mer ombonad känsla. Som krona på verket gjorde jag ett vindspel modell a'la Stina med hjälp av en hängare till saftsil - heter? och ett tygstycke som jag hittade i ett skåp när jag röjde. Idag har det inte regnat så vi har kunnat inviga möblerna ordentligt med en god fika av kaffe och hembakat.


Loppisfynd

Ovan syns hållaren som jag hittade på loppis för tre kronor :D Den är stommen till vindspelet.

Fortsatt trevlig sommar med mycket solstrålar!!
kram
nina

05 juli 2008

Äntligen är den här...

...den efterlängtade och välbehövliga semestern!!! :D
Listan över "att-göra-på-semestern" kan bli hur lång som helst och det känns som inte en månad räcker till. En inre stress som måste arbetas bort för inte är det meningen att man ska ha massa "måsten" och "borden" inom sig. NUET måste kopplas på, att bara vara och ta dagen som den kommer utan krav. Återhämtning. Njutning. Det måste vi tänka på och lära oss. Eller hur?




Fångade en humla i en ros. Lade två virkade kuddar i hänggungan. Kuddarna ses i närbild tillsammans med ljuslyktan. Jag har inte virkat dem själv, de är köpta. Blommor från trädgården, en grundmålad knopphängare och sommarväskan från LD syns också i bild.
Vill önska er alla en fortsatt trevlig helg och semester.
kram
nina